Dumitru Matcovschi-Cetățeanul de Onoare al Neamului Nostru Românesc


Cine nu-l cunoaște pe Dumitru Matcovschi?Cine dintre cei care citesc acum aceste rânduri nu a auzit de numele lui vreodată?

Poet, scriitor, cavaler al Ordinului Republicii, membru titular al Academiei de Științe din Moldova, cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor, deținător al medaliilor „Pentru distincție în muncă” și „Mihai Eminescu” , laureat al Festivalului Internațional de poezie „Nichita Stănescu”-toate acestea și mai multe ar merita acest domn care prin curajul, răbdarea și tenacitatea de care a dat dovadă pe parcursul existenței  sale, a reușit să devină unul dintre  cei mai iubiți dintre pământeni  ai neamului nostru.

Păcat mare ar fi dacă nu am cunoaște măcar câteva din numeroasele poezii  care i-au marcat existența și l-au făcut celebru, poezii, care cu siguranță le-ați citit/ascultat măcar o dată în viață:

Bucurați-vă

Bucurați-vă , prieteni, de prieteni și de frați,
Bucurați-vă  de-un nume ce vi-i dat ca să-l purtați.
Bucurați-vă  de-un cântec,
de-un amurg cu flori de tei, 
bucurați-vă o viață
de lumina dragostei..

Doar femeia

Mai regină decât floarea 
doar femeia poate fi. 
Mai adâncă decât marea 
doar femeia poate fi. 

Părinții

De ce nu știm să ne iubim părinții?
De ce nu știm copii cuminți să fim?
Părinții noștri luminoși ca sfinții,
coborâtori din dor și suferințe…

 

Astăzi, 25 aprilie 2012, la Chişinău, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” organizează festivitatea de înmânare a decoraţiei Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria A „Literatură”, poetului Dumitru Matcovschi.

Poetul a primit această distincție „în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care a promovat valorile naţionale şi culturale ale României, militând pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării şi contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”.

Decoraţia i-a fost acordată poetului basarabean de către Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi va fi înmânată de către Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Eugen Tomac.

Mulțumim lui Dumnezeu că mai există așa oameni pe pământ!

3 gânduri despre “Dumitru Matcovschi-Cetățeanul de Onoare al Neamului Nostru Românesc

  1. Ne bucuram pentru distinctia acordata,de Presedintele Romaniei,Domnul Traian Basescu,marelui poet roman din Basarabia,Dumitru Matcovschi.Spiritul si lumina dumnezeirii,sa ne tina pe toti laolalta,prin crucea neamului si tanguirea Doinei !… Cu mult respect si pretuire Angelica Stoican.(Web:www.angelicastoican.ro )
    (Email:angelicastoican@gmail.com )

Lasă un comentariu